The ephemeral patterns of the shoreline

Samlingsutställning Luftkastellet Limhamn, Malmö mars 2023

Hösten 2021 var jag för första gången uppe på Lofoten. Det hade länge varit en önskan att komma dit och med egna ögon se detta majestätiska landskap med sina höga berg med klippbranter som bara störtar ned i havet. Väl på plats blev jag precis som alla andra helt betagen av landskapet. Jag tittade, jag fotograferade och jag njöt av naturens storhet.

Väl hemma efter flera veckors resa i norr gick jag igenom alla bilder som jag samlat på mig. Det var då några oansenliga bilder på former i strandbrynet fångade mitt intresse och plötsligt var det de bilderna jag tyckte mest om från hela resan.
Bilder på ett litet landskap precis vid strandkanten. Så skört och förgängligt innan nästa större våg kom och suddade ut samt skapade ett nytt mönster.
Mönster om ack så förgängliga och oansenliga. Om de fryses fast i en bild kan de i det egna sinnet förvandlas till något annat, ett landskap, ett djur. Ja till vad som helst, det är upp till dig och din fantasi

Jag förstod där och då att 2022 var året då jag skulle fokusera på dessa strandkanter. Stränder finns ju runt hela vår kust med olika karaktär men så klart också vid Lofoten och ännu mer norrut i Norge, det var ju trots allt där det började.

Så detta det du har framför dig är en del av mitt strandliv 2022.
”The ephemeral patterns of the shoreline” vilket ingår som en del i mitt större projekt ”Shoreline to Horizon”

Göteborg mars 2023
Roger Nilsson